سرقت اطلاعات گوشی
هر شخصی بهصورت غیرمجاز و به هر صورتی دادهها و اطلاعات تلفن همراه شخص دیگهای رو سرقت کنه یا به عبارتی برباید مرتکب جرم سرقت اطلاعات گوشی شده و با مجازاتهایی مثل حبس و یا جزای نقدی روبهرو میشود.
مقدمه
ابتدای امر توصیه میشه برای جلوگیری و یا به عبارتی پیشگیری از وقوع این جرم استفاده از رمزهای چند مرحلهای در تلفن همراه استفاده شود.
نکته اینجاست اگر شخصی وارد سیستم شما شود حتی بدون اینکه اطلاعاتی رو ببیند عمل این شخص جرم است.
بههرحال تلفن همراه مخصوصاً تلفنهای هوشمند به پایهی زندگی همه ما تبدیل شده و خیلی از کارهای مهم اداری، برخی مشاغل و امور روزمره از طریق موبایل و یا تلفن همراه انجام میشود. حالا همین مسئله باعث شده اطلاعات شخصی و خصوصی زیادی در گوشیهای هوشمند موجود باشد و زمینه برای وقوع جرم سرقت اطلاعات گوشی با هدفهای مختلفی مثل اخاذی و کلاهبرداری تهدید را فراهم کند بهخاطر همین قانونگذار ما سرقت اطلاعات گوشی را جرم دانسته و برای آن حکم قانونی پیشبینی کرده است.
تعریف جرم سرقت اطلاعات گوشی
برای پی بردن به تعریف جرم سرقت اطلاعات گوشی باید به قانون جرایم رایانهای که در فصل سیام قانون مجازات اسلامی قرار دارد مراجعه کنیم، بهتره یکبار متن ماده ۷۴۰ قانون مجازات اسلامی را بخوانیم ، <هر کس بهطور غیرمجاز دادههای متعلق به دیگری را برباید مجازات خواهد شد> بر مبنای ماده ای که ذکر شد دست پیدا کردن غیرمجاز به اطلاعات رایانه ، موبایل و یا هر سامانه هوشمندی و سرقت غیرمجاز اطلاعات مربوط به دیگری جرم و قابل مجازات است. قابلتوجه اینکه سرقت اطلاعات گوشی میتواند مدلهای مختلفی داشته باشد بهطور مثال شخصی با هک کردن تلفن همراه فردی از راه دور به اطلاعات تلفن او دست پیدا کند و اطلاعات را سرقت کند یا صرفاً با دسترسی فیزیکی یعنی در دست گرفتن خود گوشی و روشن کردن آن اطلاعاتی رو به سرقت ببرد مثل شماره حساب، اطلاعات مخاطبین و هرچیز دیگری …
حکم قانونی سرقت اطلاعات گوشی
با توجه به ماده های قانون جرایم رایانهای و همانطور که قبلاً هم به شما گفته شد جزای نقدی یا حبس تعزیری یا هر دوی آنها را قاضی به اختیار میتواند در رأی خود بیاورد، جالب اینجاست که مدل سرقت اطلاعات گوشی و یا روش آن در میزان و نوع مجازات تاثیر دارد که در ادامه به آن میپردازیم.
مجازات سرقت گوشی
نوع و میزان مجازات سرقت اطلاعات گوشی تابع این است که مرتکب به چه مدلی اطلاعات گوشی یا موبایل را میدزدد، درصورتیکه دزد محترم ما با حک کردن و به طور غیرمجاز به دادههای گوشی دست پیدا کند و بعد از دسترسی آنها را بدزدد مرتکب دو جرم شده است و براساس دو ماده که اعلام میشود برای او حکم صادر میشود ماده ۷۲۹ و ماده ۷۴۰ قانون جرایم رایانهای که بهطور خلاصه دسترسی به داده ها تا یکسال حبس و یا جزای نقدی و اگر اطلاعات توسط دزد زحمتکش ربوده شود و در اختیار صاحب آن نباشد یعنی دیگه صاحب اطلاعات آن اطلاعات را در دسترس نداشته باشد به جزای نقدی و یا حبس تا یکسال ولی اگر صاحب اطلاعات آنها را داشته باشد فقط به جزای نقدی محکوم میشود.
جالب اینجاست درصورتیکه فرد با دزدیدن اطلاعات گوشی دیگری اقدام به ارتکاب جرایمی مثل تهدید، اخاذی و کلاهبرداری و غیره کند، بهصورت جداگانه به مجازات تعیینشده برای جرمی که اتفاق افتاده در قانون مجازات محکوم میشود.
حکم دادگاه برای سرقت اطلاعات گوشی درصورتیکه پرونده سرقت اطلاعات گوشی تشکیل شود و بعد از تحقیقات مقدماتی قرار جلب به دادرسی و کیفرخواست در دادسرا صادر می شود و بعد پرونده به دادگاه صلاحیتدار ارسال میشود. دادگاه بعد از بررسی کافی پرونده رأی صادر میکند حکم دادگاه برای سرقت اطلاعات گوشی کاملاً بستگی به این مسئله دارد که متهم ما به چه روشی اقدام به دزدیدن و سرقت اطلاعات گوشی موبایل دیگری کند با آنها چه اقدامات دیگری انجام داده، خب بهعنوان مثال وقتیکه دزد فقط بهصورت غیرمجاز اطلاعات و دادههای تلفن همراه رو دزدی کند و با اطلاعات بدست آمده اقدام دیگری را انجام ندهد بسته به اینکه اصل اطلاعات نزد صاحب اطلاعات آن موجود هست یا نه در حکم دادگاه مؤثر هست اما در شرایطی که فرد پس از دزدیدن و ربایش اطلاعات گوشی اقدام به اخاذی، تهدید و غیره هم بکند علاوه بر مجازاتهایی که گفته شد به مجازات جرم رخ داده مثل تهدید ، اخاذی و غیره نیز محکوم میشود.
نحوه پیشگیری از دزدیدن اطلاعات موبایل
پساز توضیحاتی که در خصوص جرم سرقت اطلاعات گوشی حکم قانونی و مجازات این جرم داده شد در این قسمت از ویدئوی حقوقی دادبان داتا نحوه پیش گیری از دزدیدن اطلاعات موبایل را بررسی میکنیم چراکه در خیلی از مواقع روبهرو شدن با جرم سرقت اطلاعات تلفن همراه فرد زیاندیده از جرم را با تبعات و زیانهای بیشماری روبهرو میسازد؛
۱- اولین توصیه در مورد نحوه پیشگیری از سرقت اطلاعات گوشی که ساده هم بهنظر میاد این است که تا حد امکان از ذخیره کردن اطلاعات مهم و تصاویر خصوصی و نگهداری چت های رد و بدل شده در تلفن همراه خودداری شود.
۲- راه دیگر و راه دوم هم در مورد پیشگیری از سرقت اطلاعات گوشی رمزگذاری چندمرحلهای یا استفاده از اثر انگشت برای دسترسی به اپلیکیشن های مختلف مثل تلگرام ، همراه بانک و غیره هست.
۳- راه سوم رمزگذاری برای ورود به تلفن همراه و استفاده از رمزهای پیچیده میتواند از روشهای پیشگیری از سرقت اطلاعات گوشی باشد.
۴- مسیر چهارم عدم استفاده از وای فای رایگان در مکان عمومی، باز نکردن ایمیلها و پیامهای ناشناس همچنین لینک های مشکوک یا نصب نکردن برنامههای تأیید نشده و محدود کردن دسترسی برنامههای موبایلی نصبشده نیز نکتههای مهمی هستند که تا حد زیادی از سرقت اطلاعات گوشی تلفن همراه پیشگیری خواهد کرد.
۵- راه کار پنجم بک آپ گرفتن روزانه ویا هفتگی از اطلاعات تلفن همراه و انتقال آنها به یک حافظه و بعد حذف اطلاعات از گوشی تلفن، راه مهم و تأثیرگذار دیگهای که میشود در جهت پیشگیری از سرقت اطلاعات گوشی از آن استفاده کرد.
درنهایت تیم حقوقی دادبان داتا در خدمت شما عزیزان برای حل مشکلات و بهخصوص پیشگیری از مشکلات آینده میباشد، فقط کافیه به سایت ما مراجعه کنید و در قسمت درخواست خدمات با پر کردن فرم مخصوص در اسرع وقت پاسخگوی شما هستیم